Kusma mide içeriğinin karın kasları ve diaframın da kasılmasıyla zorlanarak ağızdan atılmasıdır. Kusma çocuklarda sık karşılaşılan bir yakınmadır. Hafif bir orta kulak veya bademcik iltahabından olabildiği gibi Santral Sinir Sistemi enfeksiyonunu veya barsak tıkanıklığında bile görülebilmektedir.
Kusmayan bir bebek veya çocukta kusma oraya çıkmışsa değerlendirilmek üzere doktora danışılmalıdır. Bu kusmanın basit bir kusma mı yoksa acil tanı ve tedavi gerektiren bir kusma mı olduğu doktor tarafından değerlendirilmelidir ve gerekirse takip edilmelidir.Çocuklarda pek çok hastalık kusma ile belirti vereceğinden tanı koymak bazen zor olabilmektedir. Ayırıcı tanı yaparken çocuğun yaşı, kusmanın süresi, sıklığı, miktarı, kusulan materyalin içeriği (safralı, kanlı, sindirilmemiş gıda, dışkı), yemeklerle ilişkisi, çocuğun genel görünümü, nörolojik bulgusunun olup olmadığı dikkatlice değerlendirilmelidir. Çok iyi alınmış bir öykü ile geniş olan kusma nedenleri daraltılabilir. Acil nedenler de dışlanmış olur. Kusmanın uzun süreli, sık ve çok miktarda olması çocuğun elektrolit kaybına ve susuz kalmasına neden olabileceğinden dikkatli değerlendirilmesi gerekir. İyi bir öykü ve fizik muayeneden sonra tanısal olarak kan ve idrar testleri, görüntüleme yöntemleri istenebilir.
Kusma şikayeti ile gelen çocukta alarm bulgular dediğimiz bazı işaretler vardır.
Sonuç olarak kusma çocuklarda pek çok sistemle ilişkili olabilir. Bu nedenle iyi bir öykü ve fizik muayene çok önemlidir. Öncelikle alarm işaretler aranmalıdır. Hasta gerekirse hastanede yatarak tedavi edilmelidir.